Med det varmare vädret i antågande finns det inget bättre tillfälle att slänga jackan, ta med dig kameran och stativet och ge dig ut för att fotografera fantastiska stjärnor. Astrofotografering, som det också kallas, kan vara skrämmande för nya fotografer, och därför har vi vänt oss till den Seattle-baserade fotoinstruktören Tobias Gelston för att få en steg-för-steg-handledning nedan om hur man tar fantastiska bilder av natthimlen.

Gelston, som undervisar i fotografi på YouTube och via personliga workshops, säger att han älskar alla former av fotografi, men att ta vackra bilder av natthimlen ovanför ett underbart landskap är hans favoritgenre. Han tog det otroliga fotot högst upp i denna berättelse vid Mt. St. Helens i delstaten Washington. Du kan se mer av hans arbete på hans Instagram-sida och fler handledningar på PhotoRec TV.

Steg 1

Hitta en mörk plats. Jag gillar att använda DarkSite Finder som hjälp. Bli inte avskräckt om du inte har den mörkaste himlen – din kamera kan fånga stjärnor som du inte kan se med ögonen.

Steg 2

Kontrollera månens schema. Här finns en bra webbplats som kan hjälpa dig. Allt över 30 % kommer att tvätta bort många stjärnor och Vintergatan, men du kan hitta en tid då månen är nedtonad eller strax före månnedgång eller månuppgång. Lite månljus kan vara bra för att belysa ditt landskap.

Steg 3

Gör upp en plan och kontrollera vädret. ClearDarkSky är en bra resurs för att förstå om moln kommer att påverka din synlighet. Vissa moln kan faktiskt se mycket intressanta ut.

Steg 4

Samla ihop din utrustning – kamera, ditt snabbaste och bredaste objektiv och ett stativ. En fjärrutlösare är en bonus eller använd bara en 2-sekunders timer. En liten pannlampa med det röda läget är också till stor hjälp.

Steg 5

Öva först hemma. Se till att du enkelt kan sätta kameran på stativet och slå på Live View om du använder en DSLR. Om du har en spegellös kamera kommer den att vara på automatiskt. Du måste också få tillgång till funktionerna Förstora Live View och Uppspelning. Gör nu allt detta med slutna ögon. Allvarligt talat. Ju mindre du förlitar dig på lampor när du är ute på fältet desto bättre.

Steg 6

Mina föreslagna kamerainställningar är Manuell (M), manuell autofokus och en slutartid på 10 sekunder. Du vill ha objektivet på din bredaste brännvidd och bredaste bländare. (Ett objektiv med f/2,8 eller bättre är idealiskt.) Ställ in ISO på 3200.

Steg 7

Slå på Live View om du använder en DSLR-kamera, eller titta bara genom sökaren om du använder en spegellös kamera. Med kameran på stativet riktar du objektivet mot den ljusaste stjärnan du ser på himlen. Förstora den stjärnan maximalt och flytta nu fokusringen försiktigt mot oändligheten. Stjärnan är mest fokuserad när den är en liten, skarp ljuspunkt.

Steg 8

Ta ett foto och förstora det resulterande fotot. Är stjärnorna skarpa? Om inte, upprepa steg 7. Det kan krävas en del försök och misstag för att få stjärnorna så skarpa som möjligt.

Steg 9

När du har fått ordning på ditt fokus kan du ta dig tid att bedöma kompositionen. När du har allting klart för dig tar du fler bilder och justerar inställningarna om det behövs. Jag brukar hamna på cirka 13 sekunders exponering, ISO 2000-2500, för bästa resultat. Dela 300 med din brännvidd för att få en uppfattning om maximal slutartid. Längre tid och dina stjärnor kommer att förvandlas till ränder.