Digitala reflexkameror med enkelobjektiv (mer allmänt kända som DSLR-kameror eller helt enkelt DSLR-kameror) är den främsta klassen av kameror. De ger utmärkt bildkvalitet och erbjuder dig otaliga inställningsmöjligheter.

Objektiven i en DSLR är utbytbara, så att du kan sätta ihop din perfekta kamera enligt dina specifika behov.

Under lång tid har vi bara fotograferat med DSLR-kameror, så vi kan generellt sett rekommendera den här typen av kameror.

Fördelar med en DSLR-kamera

  • Stort antal tillgängliga utbytbara objektiv
  • Ett brett utbud av manuella inställningar
  • Utmärkt bildkvalitet
  • Optisk sökare, dvs. du kan se exakt det bildutsnitt som kommer att spelas in genom sökaren.

Nackdelar med en DSLR-kamera

  • Storlek och vikt
  • En DSLR är bara meningsfull om du kan de grundläggande inställningarna.

Är en DSLR-kamera rätt val för mig?

Om du bara vill peka och fotografera med din kamera och om du klarar av att hålla dig till det automatiska läget finns det ingen anledning att köpa en DSLR-kamera. Dessa kameror är egentligen bara meningsfulla om du vet hur du ska använda de viktigaste funktionerna.

Du bör definitivt ta hänsyn till storlek och vikt när du bestämmer dig för pro eller contra DSLR. En DSLR-kamera plus objektiv kan lätt väga runt 1,5 kg och tar mycket plats i väskan. Om din packlista för resor är i närheten av lika minimalistisk som vår, kommer du snabbt att nå dina gränser med en DSLR.

Vi vill ändå inte avskräcka dig från att köpa en DSLR-kamera.

Men se till att även kolla in avsnittet om spegellösa systemkameror, eftersom vi anser att de är det bättre valet i de flesta fall.

Vilka DSLR-kameror rekommenderas?

Först och främst de goda nyheterna: Det finns inga riktigt dåliga kameror på marknaden, så du kan egentligen inte göra fel. Nu vill vi presentera några av de kameror som vi känner oss trygga med att rekommendera.

I slutändan gör det egentligen inte så stor skillnad om du väljer en Nikon eller en Canon eller en helt annan tillverkare. Alla de stora tillverkarna tillhandahåller kameror av god kvalitet.